Kierrätystavoitteiden saavuttaminen edellyttää kunnassa kattavan jätteiden vastaanottoverkoston
EU:n uudistettu jätedirektiivi asettaa kunnianhimoiset kierrätystavoitteet, jotka vaativat kunnallisten jätehuoltopalvelujen kehittämistä. Automaation ja itsepalvelun avulla kunnat voivat tehostaa jätehuoltoverkostoaan ja tarjota parempia palveluja asukkailleen.
Kirjoittaja: Jukka Saukko, hankepäällikkö
Lainsäädännössä jätteen keräykselle ja käsittelylle asetetaan sekä vaatimuksia että tavoitteita useilla eri tasoilla. EU-tasolla olemme sitoutuneet varsin haastaviin kierrätystavoitteisiin. Uudistetun jätedirektiivin mukaan yhdyskuntajätteestä tulee kierrättää 55 % vuonna 2025 ja kierrätysaste kiristyy lisää tulevaisuudessa.
Pääosin huomio kierrätysasteen nostamisessa on keskittynyt biojätteen ja pakkausten kiinteistökohtaiseen erilliskeräykseen. Lainsäädäntö asettaa kuitenkin jo nyt vaatimuksia ja tavoitteita myös alueellisten jätteiden vastaanottopaikkojen verkostolle ja toiminnalle.
Kunta ei päätä kerättäviä jätteitä
Alueellisen jätteiden vastaanottoverkoston suunnittelussa ja kerättäviä jätejakeita mietittäessä tulee huomioida, ettei kerättäviä jätteitä voi pelkästään päättää itse. Perinteisesti on kerätty sekajätettä, puuta, metallia ja vaaralliset jätteitä, mutta pelkästään niiden kerääminen ei enää riitä. Lainsäädännössä tämä on määritetty jäteasetuksen pykälillä 20 § ja 26 §. Kunnalle on toki annettu mahdollisuus laajentaa erilliskeräysvaatimusta tai tiukkojen laissa säädettyjen edellytysten täyttyessä myös supistaa velvoitteita enintään viiden vuoden määräajaksi.
Lainsäädäntö asettaa vain minimitason, mutta edes kuntapäättäjä ei voi tuudittautua ajatukseen, että se riittäisi, Asennemuutos ja suhtautuminen kierrätykseen ovat vahvassa murroksessa, ja kuntalaiset haluavat parempaa palvelua ja saavutettavuutta. He ovat myös valmiita maksamaan siitä.
Lajittelupiha vastaa lain vaatimuksiin ja nostaa kierrätettävän materiaalin laatua
Vestia on vastannut lainsäädännön vaatimuksiin kehittämällään lajittelupihalla, joka toimii etävalvottuna itsepalveluna. Automaatio ja itsepalvelu mahdollistavat tuottavuuden noston, jolloin kunta voi toteuttaa tiheämmän ja kuntalaiselle helpommin saavutettavan jätteiden vastaanottoverkoston.
Vestian omien lajittelupihojen osalta on jo näyttöä, että parempi saavutettavuus tihentää asiointikäyntejä ja parantaa kerättävän jätteen laatua. Jätteen laatua nostavat myös siisti ympäristö, hyvät keräysvälineet ja selkeät opasteet. Tällä tavoin suurempi osuus jätteestä kiertää vastuullisemmin ja ympäristöä kunnioittaen.
Onko kuntasi viime tipassa vai hyvissä ajoin?
Suomi ei todennäköisesti pääse vuodelle 2025 asetettuihin tavoitteisiin, koska yhdyskuntajätteen kierrätysaste on pysynyt sitkeästi 40 % tuntumassa. Tämä tarkoittaa todennäköisesti tulevaisuudessa kiristyviä vaatimuksia lainsäädäntöön, jotka käytännössä vaikuttavat sekä kuntien järjestämään jätehuoltoon että yritysten lajitteluvelvoitteisiin.
Asetettujen tavoitteiden perusteella kierrätyksen mahdollistamiseen on syytä tarttua heti. On helpompi lähteä päivittämään kierrätysverkosto jo ennalta, kuin odottaa kansallisen lainsäädännön tai EU-uhkavaatimusten kiristymistä. Resurssit asian toteuttamiseen voivat olla silloin ”kortilla” ja kiireellä tehdyt ratkaisut ovat harvoin hyviä. Rakentamisen hiljennyttyä on oikea aika käynnistää määrittelyhanke ja selvittää, miten kierrätystavoitteisiin pääsyä voitaisiin helpottaa digitalisoinnin ja automaation avulla.
Kiinnostuitko Vestia Lajittelupihasta?
Mirko Salmela
projektimyyjä
Puh. 050 594 4766
mirko.salmela@vestia.fi